دستگاه براقیت سنج
دستگاه براقیت سنج
دستگاه براقیت سنج
دستگاه براقیت سنج
دستگاه های آنالیزر و بازرسی رنگ
محصولات تست چسبندگی رنگ
محصولات تست چسبندگی رنگ
محصولات تست چسبندگی رنگ
ضخامت سنج رنگ
تستر رنگ خودرو
دستگاه ضخامت سنج تست و بازرسی رنگ و پوشش چیست؟
از دستگاه ضخامتسنج پوشش (که همچنین با عنوان رنگسنج هم شناخته میشود) برای اندازهگیری ضخامت فیلم خشک استفاده میشود. ضخامت فیلم خشک، به دلیل تأثیری که روی کیفیت و هزینه دارد، به احتمال زیاد مهمترین سنجش در صنایع پوششی است. میتوان از اندازهگیریهای ضخامت فیلم خشک برای ارزیابی طول عمر مورد انتظار یک پوشش، ظاهر و عملکرد محصول و حصول اطمینان از مطابقت با استانداردهای بینالمللی استفاده کرد.
نحوهی اندازهگیری ضخامت فیلم خشک به چه صورت است؟
میتوان ضخامت فیلم خشک (DFT) را با استفاده از دو روش اندازهگیری کرد: اندازهگیری ضخامت مخرب، جایی که پوشش با استفاده از یک کاتر تا پایه برش داده میشود؛ و اندازهگیری ضخامت پوشش غیرمخرب، با استفاده از روشهایی که به پوشش یا پایه صدمهای وارد نمیکند، مانند روشهای اندازهگیری ضخامت به صورتهای مغناطیسی، القای مغناطیسی و جریان گردابی.
میتوان از اندازهگیریهای غیرمخرب ضخامت پوشش، هم روی سطوح فولادی مغناطیسی و هم روی سطوح فلزی غیرمغناطیسی مانند فولاد ضدزنگ یا آلومینیوم استفاده کرد. دستگاههای دیجیتالی اندازهگیری ضخامت پوشش، برای اندازهگیری ضخامت پوشش روی بسترهای فلزی، ایدهآل هستند. از القای الکترومغناطیسی برای پوششهای غیرمغناطیسی روی بسترهای آهنی مانند فولاد استفاده میشود؛ در حالی که جریانهای گردابی برای پوششهای غیررسانا روی بسترهای فلزی غیر آهنی به کار گرفته میشوند.
دستگاههای اندازهگیری و بازرسی ضخامت رنگ و پوشش
شرکت برازنده تجارت طیف وسیعی از دستگاههای اندازهگیری ضخامت پوشش برای اندازهگیری ضخامت فیلم خشک را ارائه میدهد.
استفاده از تجهیزات بازرسی رنگ و پوشش که عموماً با عنوان (Paint Inspecton Gauge) P.I.G شناخته میشود، روش پرطرفداری برای تعیین ضخامت فیلم خشک روی بسترهای غیرفلزی است.
طیف دستگاههای غیرمخرب اندازهگیری ضخامت پوشش ، شامل دستگاههای مکانیکی و دیجیتالی اندازهگیری ضخامت پوشش بوده که برای آزمودن فیلم خشک روش مناسبی است. این روش با طیف وسیعی از پروبها و فویلهای کالیبراسیون برای داشتن تناسب با کار شما تکمیل میشود.
دستگاههای مکانیکی اندازهگیری ضخامت پوشش
طیف دستگاههای مکانیکی اندازهگیری ضخامت پوشش ، اندازهگیری مقرون به صرفهای را از ضخامت فیلم خشک فراهم میکند. دستگاههای مکانیکی اندازهگیری ضخامت پوشش، برای کار در محیطهای پرخطر مانند اتمسفرهای با دمای بالا یا قابل اشتعال، محیطهای زیر آب و جاهایی که خطر انفجار بالا بوده، به گونهای که با به کار بردن یک دستگاه الکترونیکی قابل تحریک باشد، مناسب هستند.
از سادهترین دستگاه اندازهگیری ضخامت پوشش، مانند دستگاه الکومتر 101 که نتایجی صریح و فوری را برای شما فراهم میکند تا دستگاههای دقیقتر اندازهگیری ضخامت پوشش مانند الکومتر 211، با نام دیگر “دستگاه سنجش موزی شکل”، که برای سطوح سرد و زیرآبی ایدهآل است.
دستگاههای دیجیتالی سنجش ضخامت پوشش
حوزهی دستگاههای دیجیتالی سنجش ضخامت پوشش ، به طور ویژهای طراحی شده است تا اندازهگیریهای بسیار دقیقتر، قابلاعتماد و تکرارپذیری از ضخامت پوشش را روی تقریباً هر بستری، اعم از آهنی و غیرآهنی فراهم کند.
شرکت برازنده تجارت مجموعهای از دستگاههای دیجیتالی سنجش ضخامت پوشش از دستگاههای با پروبهای سرخود یا جدا گرفته تا دستگاه سنجش ضخامت برای پودرها و رنگهای صنعتی و تستر رنگ خودرو را ارائه میدهد.
یک دستگاه سنجش ضخامت پوشش، به چه شکلی عمل میکند؟
میتوان ضخامت فیلم خشک، چه روی سطوح فولادی مغناطیسی و چه روی سطوح فلزی غیرمغناطیسی مانند فولاد ضدزنگ یا آلومینیوم را با استفاده از یک دستگاه دیجیتال سنجش ضخامت اندازهگیری کرد. از اصل القای الکترومغناطیسی برای پوششهای غیرمغناطیسی روی بسترهای مغناطیسی مانند فولاد استفاده میشود. از اصل جریانهای گردابی هم برای پوششهای غیررسانا روی بسترهای فلزی غیرآهنی استفاده میشود.
دستگاههای آهنربای دائمی سنجش ضخامت پوشش
در این روش، یک آهنربای دائمی روی یک بازوی تعادلی نصب میشود و نیروی مورد نیاز برای کشیدن این آهنربا از سطح پوشش به عنوان معیاری از ضخامت پوشش اندازهگیری میشود. نیرو از طریق یک فنر مارپیچ که در یک سر خود به بازوی تعادلی و در سر دیگر به یک چرخ مقیاس متصل است، اعمال میشود. با چرخش چرخ مقیاس، نیرو به تدریج افزایش مییابد تا زمانی که آهنربا از سطح جدا شود. این مقیاس به جای نیرو با واحدهای مرتبط با ضخامت درجهبندی شده است و میتوان ضخامت پوشش را از جلوی یک نشانگر قرائت کرد.
دستگاههای القای الکترومغناطیسی سنجش ضخامت پوشش
دستگاههای الکترونیکی سنجش ضخامت پوشش برای اندازهگیری روی پایه هایی با مواد مغناطیسی از اصل القای الکترومغناطیسی استفاده میکنند. از یک سیستم پراب سه سیمپیچی استفاده میشود؛ به این صورت که توان سیمپیچ مرکزی توسط دستگاه فراهم شده و دو سیمپیچ دیگر که در دو طرف سیمپیچ مرکزی قرار دارند هم میدان مغناطیسی حاصل را آشکارسازی میکنند. سیگنال ایجادشده توسط این دستگاه، سینوسی است؛ بنابراین یک میدان مغناطیسی متناوب حول سیمپیچ مرکزی شکل میگیرد.
زمانی که هیچ مادهی مغناطیسی تأثیرگذاری روی پروب وجود نداشته باشد، آنگاه این میدان مغناطیسی به طور مساوی از میان دو سیمپیچ دیگر عبور میکند. هنگامیکه پروب به نزدیکی بستر بدون پوشش آورده میشود، میدان با برشهای بیشتر در سیمپیچ نزدیکتر و برشهای کمتر در سیمپیچ دورتر، نامتعادل میشود. این پدیده، ولتاژ خالصی را بین این دو سیمپیچ ایجاد میکند که معیاری از فاصله تا پایه (ضخامت پوشش) است.
دستگاههای سنجش ضخامت پوشش با جریانهای گردابی
در مورد اصل جریان گردابی، از یک پروب سیمپیچ تکی به همراه یک سیگنال با فرکانس نسبتاً بالا در حدود چندین مگاهرتز برای ایجاد یک میدان متناوب در فلزات غیر آهنی موجود در زیر پوشش استفاده میشود. این میدان موجب میشود که جریانهای گردابی در بستر ایجاد شوند که آنها هم بهنوبهی خود دارای میدان مغناطیسی هستند. این میدانها روی پروب ضخامتسنج پوشش اثر کرده و منجر به ایجاد تغییراتی در امپدانس الکتریکی سیمپیچ میشوند. این تغییرات به ضخامت پوشش بستگی دارند.
ضخامتسنجهای پوشش، چقدر دقیق هستند؟
یک تصمیم کلیدی در رابطه با انتخاب کلی یک ضخامتسنج پوشش مناسب، این است که خوانش ها چقدر باید دقیق باشند؟ در محدودهی انواع ضخامتسنجهای در دسترس، پیشروی ملایمی از اندازهگیریهای نسبتاً دقیق تا بسیار دقیق وجود دارد؛ این دقتها با هزینههای بیشتر در رابطه با ضخامتسنجهای پوشش متناسب هستند؛ یعنی هر چه دقت بیشتر باشد هزینه هم بیشتر خواهد بود. علاوه بر فرآیند کاربرد پوشش و سایر عوامل تأثیرگذار روی تغییرپذیری ضخامت پوشش روی یک سطح خاص، مهارت و دانش اپراتوری که از ضخامتسنج پوشش استفاده میکند هم روی نتایج اثرگذار است.
“دقت” به چه معنایی است؟
معیار اصلی برای عملکرد یک ضخامتسنج پوشش، دقتی است که ابزار با آن خوانش ها را انجام میدهد. این دقت، تفاوت بین خوانش ها و ضخامت واقعی پوشش را نشان میدهد.
نحوهی آزمودن یک ضخامتسنج پوشش از نظر دقت به منظور آزمایش دقت یک ضخامتسنج خاص، ضروری است که استانداردهای قابل ردیابی در زمینهی ضخامت پوششها وجود داشته باشد. با تنظیم ضخامتسنج به صفر در یک پایه صاف بدون پوشش و تنظیم آن به یک استاندارد ضخامت معلوم در حداکثر ضخامت یا نزدیک به آن، استانداردهای ضخامت میانی اندازهگیری شده و خوانش ها با ضخامتهای واقعی استاندارد مقایسه میشوند. خطاها، اختلافات بین مقادیر خوانش ها و مقادیر استاندارد هستند. این خطاها به راحتی به صورت درصدی از خوانش ها بیان میشوند.
اهمیت کالیبراسیون ضخامتسنجهای پوشش
کالیبراسیون فرآیندی است که تولیدکنندگان یک ضخامتسنج پوشش، در حین تولید ترتیب میدهند تا از این مورد اطمینان حاصل کنند که دستگاه میتواند الزامات لازم در زمینهی دقت را برآورده کند. در این فرآیند به طور معمول نیاز است که ضخامتسنج پوشش به مقادیر معلومی از ضخامت تنظیم شود. در تجهیزات الکترونیکی مدرن، مقادیر نقاط کلیدی در محدودهی ضخامت پوشش به عنوان نقاط مرجع در حافظهی دستگاه ذخیرهسازی میشوند.
چرا قبل از انجام آزمون، باید یک ضخامتسنج پوشش کالیبره شود؟
کالیبراسیون ضخامتسنجهای پوشش، تحت تأثیر نوع ماده، شکل و پرداخت سطحی بستر فلزی مورد آزمایش خواهد بود. برای مثال، خواص مغناطیسی آلیاژهای فولادی و همچنین رسانایی آلیاژهای مختلف آلومینیوم و فلزات مختلف غیر آهنی، مس، برنج، فولاد ضدزنگ و غیره هم متغیر هستند. این تغییرات میتوانند روی خطی بودن یک ضخامتسنج پوششی اثرگذار باشند. این بدان معنی است که یک ضخامتسنج نصبشده روی فولاد نرم، برای مثال مقدار متفاوتی از همان ضخامت پوشش روی فولاد با کربن بالا را خواهد خواند. اثرات خطی مشابهی را میتوان روی بسترهای نازک یا خمیده و به ویژه روی بسترهای پروفیل شده مانند فولاد تمیزکاری شده با بلاست که در فولادهای سازهای به کار گرفته میشود، مشاهده کرد.
برای غلبه بر این اثرات، اکثر ضخامتسنجهای پوشش، ویژگیهایی را دارند که امکان تنظیم دستگاه روی کار مدنظر را فراهم کرده و بنابراین دقت خوانش ها را به حداکثر میرسانند.
تنظیم دستگاه و تجهیزات بازرسی رنگ و پوشش
تنظیم، تکنیکی است که به واسطهی آن میتوان ضخامتسنج پوشش را برای شرایط حاکم بر کارِ در حال انجام، آمادهسازی کرد. علاوه بر تفاوتهای موجود در مواد، شکل و پرداخت سطحی، ممکن است تنظیم با وجود دماهای بالا و یا در حضور یک میدان مغناطیسی پراکنده هم انجام شود. با تنظیم ضخامتسنجهای پوشش در این شرایط غالب، میتوان خطاهای حاصله را تا حد زیادی کاهش داده و یا حتی آنها را حذف کرد. اثر زبری سطح، به ویژه مواردی که با پروفیل کردن حسابشدهی بستر توسط تمیزکاری پاششی یا تمیزکاری مکانیکی ایجاد شدهاند، بسیار قابلتوجه است.